Samtal med Yvonne Oliv Socchef Halmstad!

turkosa_rosor

Jag får en artikel av en vän i meddelandeboxen på Facebook och jag läser den flera gånger och kan inte lämna den. Yvonne Oliv är ny chef på Barn och Ungdomsavdelningen på Socialtjänsten i Halmstad.

Min tåga i mig får mig att ringa upp henne rakt av och vi har ett mycket intressant samtal som ger hopp människor.

För det första anser hon att tvångsomhändertaganden oavsett varför dem måste ske så är de alltid sista utvägen. Då finns det ingen annan lösning för då har man provat allt och insatser måste in direkt på plats i hemmen och det är ruta ett. En familj behöver inte uppleva ett trauma som omhändertagande ju är menar hon och vi pratar också om missbrukande föräldrar och varför barnen inte omhändertas.

Yvonne Oliv menar att ett barn får inte uppleva sina föräldrars missbruk utan då ska barnet bo hos släktingar och föräldrar/na behandlas för sitt missbruk. Jag går på här ganska hårt då jag själv arbetat med frågorna i Sverige och berättar för henne vad missbrukare talat om för mig. Vi är båda inne på att det är konstigt att Staten inte lyssnar på vad barnen säger utan de lämnas kvar i misär.

Vi pratar en hel del om detta då utebliven trygghet i hemmen får många barn att söka sig till gatan, gäng, missbruk, fängelse, självmord etc och Yvonne Oliv håller med mig om att vuxenvärlden måste ställas till svars och ta sitt ansvar.

När det gäller hjälpmedel så berättar hon att de måste in och att det är viktigt att man har nätverksmöten så att en vardag blir dräglig och att alla får yttrat sig. Arbetsterapeut/sjukgymnast, kurator, socialsekretare, vårdkontakt etc samlas med klienten/familjen.

Hon säger att detta är viktigt för klienten/familjen och kontakten måste vara stark eftersom en vardag förändras och då också hjälp/stöd behov.

Jag berättar för Oliv om grannkommunen Varberg som enbart säger blankt ”nej” till allting och frågar hur hon ställer sig till det. Hon tycker inte om det och anser att man inte kan göra det och så som hon arbetar ser det ut i Halmstad.

Kanske kan det vara så att Halmstad har en förkämpe som kan växa sig stark och få upp ögonen på många som sover. Soialpolitiken i Sverige har aldrig haft hög nivå eller status men den borde ha det och borde lyftas fram mer också av befolkningen.

Förändringar som Oliv är inne på är oerhört viktiga och kanske kan hon vara någon att komma i kontakt med för intervju, träffar och kanske då med andra som vill förändra inom Socialtjänsten.

Vad vet jag men hoppet har tänts en del inom mig och jag hoppas verkligen att Yvonne Oliv orkar för detta är ett minerat område i Sverige.

http://m.hallandsposten.se/Default.aspx?pageid=0&parentid=0&link=1.1761419

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s