Kvinnomisshandel är polisens vanligaste brott – utanför jobbet.

Polis-medium

”Det visar en ny granskning gjord av Dagens Nyheter.

– Utövar man själv våld är man inte kapabel att bedöma andra, säger Carina Ohlsson vid Sveriges kvinnojourers riksförbund till tidningen.

FAKTA

Polisens vanligaste brott utanför tjänsten

  1. Kvinnomisshandel
  2. Misshandel
  3. Rattfylla
  4. Snatteri/Stöld
  5. Barnporr

Trafikbrott, stöld och narkotikainnehav är svenskarnas vanligaste brott. Men när man synar vår polismakt under lupp ser topp tre-listan annorlunda ut.

Kvinnomisshandel vanligast

Polisernas vanligaste brott utanför tjänsten är kvinnomisshandel, misshandel och rattfylla. Kvinnomisshandel, som ligger överst på listan, omfattar en dryg tredjedel av alla åtal mot poliser utanför tjänst.

– Vi är de första att medge att det är en svår situation. Vi får inte gömma undan frågan, säger Lillemor Melin-Sving, förste vice ordförande i Polisförbundet, till DN.

48 anmälda poliser

Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartners. Men väldigt få anmälningar leder till åtal. Enligt DN:s granskning är det bara en procent. Precis tvärtemot anmälningar mot allmänheten.

– Det är liksom omvända världen, kan man säga, säger Kristian Augustsson, chefsåklagare på riksenheten för polismål, till DN.

Får ofta sparken

Granskningen visar också att de flesta poliser som döms för brotten avskedas. Men inte alla. En polis som 2007 fälldes för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud mot sin före detta flickvän fick behålla jobbet. Polisens ansvarsnämnd, PAN, tog då bland annat hänsyn till att polisen var alkoholist och att anmälan fått honom att sluta dricka. Man skrev också i sitt beslut att misshandeln ”föranlett en relativt kortsiktig smärta”.”

polisen-1440x960

Detta ser vi varje dag att polis använder våld istället för att vi ser en poliskår som hävdar offren och inte ser vi att polisen städar upp bland de egna leden. SÄPO ska även fungera som utbildare/guide och kritiker och trots att Sverige hade behövt ett FBI redan på 80- talet så finns det inte.

När det gäller kvinnofriden så behöver det göras mycket mer och könen måste också samarbeta för hur ska vi lära oss vad som behövs för satsningar annars?

Det står också barnporr som i majoritet handlar om organiserad brottslighet vilket faller på SÄPO:s bord. Vi ser idag barnhandeln och pedofilin sprida sig som ett elakartat virus men vad ser vi för lösningar?

Har vi hört Statsminister eller Justitieminister yttra sig i frågan och har vi sett polisen agera?

Den omvända världen behöver rätt köl och kanske om Sverige vill att människor ska känna sig trygga så behöver Sverige agera och kraftfullt!

Om polisen inte tar människor på allvar vem ska människor anmäla hos?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s